8 důležitých vlastností zeleného čaje matcha

1. LEPŠÍ CHOLESTEROL

Studie na různých populacích ukázaly, že lidé, kteří pravidelně pijí zelený čaj Matcha, mají nižší hladinu LDL (čti: špatného) cholesterolu* a zároveň vykazují vyšší hladinu HDL (čti: dobrého) cholesterolu. HDL odvádí špatný cholesterol z tepen a zabraňuje tak ateroskleróze. Ucpané tepny, které jsou důsledkem aterosklerózy, mohou vést k infarktu nebo mrtvici. Zkrátka a dobře, vyhýbejte se LDL.

Důkaz: První studie na lidech, která prokázala, že zelený čaj snižuje hladinu LDL cholesterolu, byla provedena v roce 2003 ve Vanderbilt University Medical Center. Během 12týdenní studie účastníci studie užívali 375 mg kapsle obsahující extrakt ze zeleného čaje. Množství polyfenolů v kapslích odpovídalo množství obsaženému v 35 šálcích zeleného čaje nebo 3,5 šálku matcha. Výsledky ukázaly snížení hladiny cholesterolu* o 16 % – dokonce i výzkumníci byli překvapeni (15)!

2. DETOX

Listy čaje matcha se pěstují ve stínu, a když na rostliny vrhnete stín, produkují ve svých listech extra chlorofyl.

Zelený čaj má silné detoxikační vlastnosti a v některých případech má schopnost přirozeně eliminovat ionty těžkých kovů z vodných roztoků* (1).

3. PAMATUJETE SI, KDYŽ…?

Ať už to bylo cokoli, odpověď zní ano. Studie provedená Basilejskou univerzitou ve Švýcarsku zjistila, že zelený čaj zvyšuje výkonnost pracovní paměti účastníků a zvyšuje efektivní propojení mozku, což vede ke zlepšení kognitivního výkonu* (26). Výsledky studie ukázaly, že ti, kteří pili matcha, dosahovali lepších výsledků v testech krátkodobé paměti a vykazovali vyšší mozkovou funkci v čelním a temenním mozkovém laloku. Čelní lalok je zodpovědný za většinu pokročilého myšlení, zatímco temenní lalok v zadní části mozku se stará o kognitivní porozumění řeči. Skeny MRI odhalily, že ti, kteří pili matcha, měli větší interakci mezi oběma oblastmi, což zvýšilo zapamatování informací a rychlost, s jakou zpracovávali informace.

4. VÁŠ MOZEK

Polyfenoly zeleného čaje jsou nyní v dobře kontrolovaných studiích považovány za terapeutické látky, jejichž cílem je změnit procesy stárnutí mozku a sloužit jako možné neuroprotektivum při progresivních neurodegenerativních poruchách*.

Pokud to zní těžkopádně, zde je důvod, proč je to důležité: Mezi tyto neurodegenerativní poruchy patří Parkinsonova a Alzheimerova choroba (27). A možná, že čaj Matcha před nimi může chránit*.

5. MATCHA NA ARTRITIDU

Čaj Matcha je jedním z nejstudovanějších nápojů, pokud jde o jeho přínos pro pacienty s artritidou. Zelený, černý i bílý čaj jsou bohaté na polyfenoly – sloučeniny z rostlin, které mají silné protizánětlivé účinky* (28). Studie prokázaly, že zelený čaj také pomáhá zachovávat chrupavky a kosti.

Zelený čaj obsahuje polyfenoly, antioxidanty, o kterých se předpokládá, že snižují zánět a zpomalují destrukci chrupavky. Studie také ukazují, že další antioxidant v zeleném čaji zvaný epigalokatechin-3-gallát (EGCg) blokuje produkci molekul, které způsobují poškození kloubů u lidí s revmatoidní artritidou (RA). Zelený čaj bohatý na antioxidanty může být užitečný v prevenci vzniku a závažnosti artritidy* (29). Ať už vás bolí zápěstí, nebo prostě jen nečekáte, až bude, Good Matcha vám určitě pomůže cítit se lépe!

6. VITAMÍNY A MINERÁLY

Obojí je důležité, ale spousta z nás na jejich užívání zapomíná. Čaj je jedním z nejstudovanějších nápojů, pokud jde o jeho přínos pro pacienty s artritidou. Zelený, černý i bílý čaj jsou bohaté na polyfenoly – sloučeniny z rostlin, které mají silné protizánětlivé účinky. Studie prokázaly, že zelený čaj také pomáhá zachovat chrupavku a kostní hmotu.

VITAMIN A (KAROTEN)

V čajových lístcích se vyskytuje několik druhů karotenu, nejčastěji však B-karoten. B-karoten se po vstřebání v těle přeměňuje na vitamin A a prokazatelně přispívá k lepšímu vidění a eliminuje volné radikály svými silnými účinky jako antioxidant.

VITAMIN B1 (THIAMIN)

Thiamin je základní živina, protože lidé si ho v těle nedokážou vyrobit. Je nezbytný pro správný metabolismus cukrů, aminokyselin a lipidů. Thiamin je důležitý zejména pro lidi, kteří jsou závislí na rýži jako na hlavním zdroji výživy.

VITAMIN B2 (RIBOFLAVIN)

Riboflavin pomáhá buňkám co nejefektivněji využívat kyslík a je nezbytný pro normální růst buněk, jako je tvorba červených krvinek a protilátek. Pomáhá také tkáním kůže, vlasů, nehtů a vlasů účinněji využívat kyslík.

VITAMIN B3 (NIACIN)

Niacin pomáhá tělu štěpit sacharidy, tuky a bílkoviny a uvolňovat tak energii. Kromě toho má širokou škálu funkcí, které slouží k pomoci kůži, trávicímu systému a nervové soustavě. Studie, které ukazují, že niacin může zvýšit hladinu dobrého HDL cholesterolu a snížit hladinu triglyceridů. Existují také dobré důkazy o tom, že pomáhá snižovat kornatění tepen a může snižovat riziko srdečního infarktu.

VITAMIN C

Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je antioxidační vitamin, který z těla odstraňuje volné radikály. Je to základní živina, která se podílí na obnově tkání a produkci specifických neurotransmiterů. Kromě toho má vitamin C antivirové a antibakteriální vlastnosti, které pomáhají v prevenci nemocí a jsou důležité pro zdravý imunitní systém. Fermentované čaje (např. černý čaj a čaj oolong) obsahují mnohem méně vitaminu C, protože se při fermentaci ničí.

VITAMIN F (FLUOR)

Fluor je hojně zastoupen zejména v rostlinách z čeledi kaméliovitých. Ulpívá na povrchu zubů a vytváří antioxidační povlak, který pomáhá v boji proti zubnímu kazu.

VITAMIN P (FLAVONOIDY)

Čaj je jedním z nejstudovanějších nápojů, pokud jde o jeho přínos pro pacienty s artritidou. Zelený, černý a bílý čaj jsou bohaté na polyfenoly – sloučeniny z rostlin, které mají silné protizánětlivé účinky. Studie prokázaly, že zelený čaj také pomáhá chránit chrupavky a kosti.

7. MATCHA SE SNADNO PŘIPRAVUJE A CHUTNÁ SKVĚLE

Výroba čaje matcha nemůže být jednodušší. Cílem je rozmíchat si krásný práškový zelený čaj s vodou. Nejlepší tři způsoby, jak to udělat, jsou bambusová metlička, šejkr nebo mixér.

MATCHA latte: Chcete-li si připravit matcha latte, začněte s trochou čaje matcha a na závěr přidejte mléko dle vlastního výběru.

MATCHA limonáda: Chcete-li připravit Matcha limonádu, začněte s matchou, přidejte led a naplňte sklenici limonádou.

8. NEJLEPŠÍ MATCHA CHUTNÁ SKVĚLE

Zelená je ztělesněním zdraví, ale to, že matcha vypadá zdravě, neznamená, že musí chutnat jako tráva!

Některé čaje vyžadují cukr, mléko a citron, aby se daly pít, ale nejlepší čaj matcha je báječný sám o sobě. Obřadní matcha má lahodnou rostlinnou chuť, kterou doplňují pikantní tóny umami, a chutná skvěle horký i s ledem. Takže se pohodlně usaďte, uvolněte se a vychutnejte si lahodný šálek zeleného čaje matcha.

zdroje

https://www.mc.vanderbilt.edu/reporter/index.html?ID=2745

https://www.jstage.jst.go.jp/article/jhej/61/6/61_349/_article/-char/en/

https://www.unibas.ch/en/News-Events/News/Uni-Research/Green-Tea-Boosts-Your-Brain.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12682270/