Proč je čaj Matcha prospěšný?

Matcha je v poslední době stále populárnější, matcha latté, čaje a dokonce i dezerty se objevují všude, od obchodů se zdravou výživou až po velké řetězce kaváren.

Matcha pochází stejně jako zelený čaj z rostliny Camellia sinensis. Pěstuje se však jinak a má jedinečný profil živin. Matcha sice pochází ze stejné rostliny jako zelený čaj, ale vyrábí se z celého listu, a proto obsahuje v koncentrovanější formě antioxidanty a prospěšné rostlinné látky.

Studie odhalily celou řadu zdravotních přínosů spojených s matchou a jejími složkami, od zvýšení úbytku hmotnosti až po snížení rizika srdečních onemocnění.

V tomto článku bych ráda stručně upozornila na některé klíčové faktory obsažené v prášku matcha, které přispívají k jeho zdravotním účinkům.

Matcha je bohatá na katechiny, což je třída rostlinných sloučenin v čaji, které působí jako přírodní antioxidanty. Antioxidanty pomáhají tělu stabilizovat škodlivé volné radikály, což jsou sloučeniny, které mohou poškozovat buňky a způsobovat chronická onemocnění. Tyto volné radikály jsou všudypřítomné a přispívají k procesu našeho stárnutí.

Když přidáte prášek Matcha do horké vody a připravíte si čaj, obsahuje čaj všechny živiny z celého listu. Musíte však dávat pozor, aby voda, kterou používáte, nebyla příliš horká. Neměla by přesáhnout 80 stupňů Celsia. Čaj Matcha pak bude mít tendenci obsahovat více katechinů a antioxidantů než pouhé louhování lístků zeleného čaje ve vodě.

Matcha má velmi vysoký obsah epigalokatechin-3-gallátu (EGCG), což je druh katechinu, u kterého byly prokázány silné protirakovinné účinky. Proto někteří zdůrazňují, že Matcha může bojovat proti rakovině. Zdůrazňuje se také, že Matcha by mohla mít pozitivní vliv na funkci mozku a jater.