Co je Genmaicha?

Genmaicha je směs japonského zeleného čaje s praženou hnědou rýží. Doslovný překlad slova genmaicha z japonštiny by znamenal čaj z hnědé rýže: Genmai hnědá rýže a čaj Cha.

Čaji Genmaicha se také říká popcornový čaj, protože při jeho výrobě se hnědá rýže před spojením se zeleným čajem praží a někdy některá rýžová zrnka při pražení praskají, takže vypadají jako popcorn.

Jiný název pro zelený čaj genmaicha nebo jak se mu říkalo hovorově, byl lidový čaj. To proto, že ve srovnání s čistým čajem byl tento mnohem levnější, vzhledem k tomu, že v něm byla rýže.

Historie čaje Genmaicha

Některé zajímavosti o čaji genmaicha sahají až k počátkům toho, jak se z čaje z pražené hnědé rýže stal jeden z nejoblíbenějších čajů v Japonsku. Historie čaje genmaicha je tedy poměrně zajímavá.

Existuje několik verzí, jak čaj genmaicha vznikl, ale nejpopulárnější japonská legenda říká, že jeden sluha měl v rukávu několik zrnek rýže, a když svému pánovi naléval čaj, omylem mu několik těchto zrnek rýže do čaje spadlo.

Od té doby lidé kombinovali zelený čaj, který byl drahý, s rýží, která byla mnohem levnější, aby mohli pít také čaj. Pak se genmaicha zpopularizovala a pití čaje si mohl dovolit každý, nejen ti z ekonomicky nejvyšší části společnosti. Pak se genmaicha začala nazývat „lidovým čajem“ kvůli své ekonomické dostupnosti.

Jak se zelený čaj genmaicha vyrábí?

Zelený čaj genmaicha se vyrábí tak, že se nejprve spaří hnědá rýže a poté se praží. Obvykle se pak smíchá s bančou, japonským zeleným čajem nižší kvality z druhé sklizně, která probíhá mezi létem a podzimem.

Kde byla Genmaicha vynalezena?

Genmaicha byla vynalezena v Japonsku. Stejně jako zelený čaj matcha má i genmaicha svůj původ v Japonsku a je to oblíbený čaj, který se pije k různým jídlům, ale neuvěřitelně dobře se kombinuje i se slanými pokrmy. Gemaicha je mimořádně výživná a v Japonsku se hojně konzumuje jako každodenní čaj díky nízkému obsahu kofeinu, jemné chuti a zdravotním účinkům.

Jak chutná genmaicha?

Chuť genmaichy závisí na druhu čaje, se kterým je kombinována. Čím kvalitnější je použitý zelený čaj, tím lepší je chuť genmaichy. Čaj genmaicha má jemnou chuť a bohaté aroma, se sladkými tóny karamelu a dokonce másla, neastringentní a není hořký, velmi jemný a lehký na chuť.

Genmaicha je ideální čaj, pokud s pitím zeleného čaje začínáte nebo si na jeho chuť teprve zvykáte. Zelený čaj genmaicha se však také jednoduše výborně kombinuje s různými pokrmy, slaná i sladká jídla se k čaji genmaicha skvěle hodí.

Kolik kofeinu obsahuje genmaicha?

Genmaicha je smíchaný zelený čaj s praženou hnědou rýží, protože množství zeleného čaje je polovina a pražená hnědá rýže druhá polovina, obsah kofeinu v genmaicha je velmi nízký. Proto lze genmaichu konzumovat i večer.

V Japonsku je vlastně zvykem, že lidé pijí genmaichu každý den, protože je prý nenáročná na žaludek a vhodná pro lidi citlivé na kofein. Někteří lidé ho dokonce dávají i dětem, protože čaj genmaicha má pečující účinky.

Zdravotní účinky čaje genmaicha

Přínosů čaje genmaicha je několik. Stejně jako všechny kvalitní zelené čaje je i genmaicha plná antioxidantů, zejména katechinů, což je druh antioxidantů, které jsou pro tělo velmi prospěšné, přičemž epigalokatechin galát (EGCG) je jedním z nejznámějších, protože má silné antioxidační a protizánětlivé účinky.

Katechiny vás také skvěle chrání před volnými radikály, které způsobují poškození buněk, a proto je genmaicha prospěšná pro vaši pleť, podporuje tvorbu kolagenu, a proto se říká, že genmaicha působí proti stárnutí.

Čaj genmaicha je také plný aminokyselin, jako je L-theanin, který je velmi užitečný pro udržení vašeho těla v pohodě, pomáhá vám cítit se uvolněně, podporuje koncentraci, soustředění a pocit klidného vědomí.

Zdravotních účinků čaje genmaicha je tolik, že je těžké je zde všechny vyjmenovat, ale díky vysokému počtu antioxidantů genmaicha pomáhá:

  1. Chránit imunitní systém
  2. Detoxikaci organismu
  3. Podporovat zdraví zubů
  4. Vyživujte své tělo
  5. Je nenáročný na žaludek a pro lidi citlivé na kofein
  6. Spaluje tuky a podporuje hubnutí
  7. Zlepšuje metabolismus
  8. Snižuje nadýmání a zlepšuje trávení
  9. Podporuje zdravou pokožku a snižuje její stárnutí
  10. Uvolnění a soustředěná mysl
  11. Odplavuje toxiny a detoxikuje

Buddhističtí mniši konzumují genmaichu po dlouhém půstu, protože je nenáročná na žaludek, zahřívá a vyživuje.

Jak se připravuje genmaicha?

Teď, když už víte, co je genmaicha, nenechte se zaskočit tím, jak čaj genmaicha připravit.

Příprava čaje genmaicha je zcela jednoduchá.

Čaj genmaicha můžete uvařit pomocí tradičního japonského konvičky kyusu nebo jednoduše pomocí běžné konvičky.

Jednoduše vložte svůj nejlepší sypaný čaj genmaicha do kyusu nebo konvičky, zalijte horkou vodou o teplotě 80 °C a nechte genmaichu louhovat. Jak dlouho se má genmaicha louhovat, závisí na kvalitě vašich lístků, dělejte to po dobu jedné minuty. Poté si vychutnejte horký nebo nasypte kostky ledu a pijte lahodný studený nebo ledový čaj genmaicha.