HOJICHA VS. MATCHA: JAKÝ JE MEZI NIMI ROZDÍL?

Ačkoli matcha bude vždy naší první láskou, zbožňujeme také Hojichu a jsme opravdu nadšeni, že se s vámi můžeme podělit o tento speciální japonský zelený čaj.

Matcha i Hojicha v prášku se melou z celých lístků japonského zeleného čaje a následně mají mnoho společných zdravotních přínosů. Mají také stejný způsob přípravy a jsou vynikající buď jako tradiční čaje, nebo jako latté. Tím však podobnosti v podstatě končí. Matcha i Hojicha mají svou jedinečnou barvu, chuť, vůni a zvláštní místo v našich srdcích.

JAK SE VYRÁBÍ

Hojicha i matcha se tradičně vyrábějí z napařených (aby se zabránilo oxidaci a fermentaci) a následně sušených lístků zeleného čaje. Matcha vzniká rozemletím plochých sušených lístků na jemný zelený prášek. Hojicha se vytváří tak, že se nejprve pomalu praží lehce svinuté sušené čajové lístky, stonky a větvičky a teprve poté se z nich vyrábí buď sypaný čaj, nebo jemný prášek.

BARVA ČAJE

Na rozdíl od tradičních zelených čajů je barva čaje Hojicha teplá červenohnědá – výsledek pražení nad dřevěným uhlím – a je nezaměnitelně odlišitelná od zářivě zeleného odstínu čaje matcha (zejména obřadní kvality).

CHUŤOVÝ PROFIL

Chuť a vůně hojichy a matchy jsou velmi odlišné. Matcha se může pochlubit charakteristickou vrstevnatou chutí: jemnou travnatostí, přirozeně sladkou oříškovou chutí a nádechem hořkosti a pikantnosti (umami). Hojicha nabízí bohatou, zemitou chuť a vůni z procesu pražení s lehce sladkými, oříškovými a čokoládovými tóny – podobně jako káva, ale bez hořkosti (a kofeinu, viz další část!).

OBSAH KOFEINU

Další významný rozdíl mezi matcha a hojichou je v obsahu kofeinu.
Matcha je vynikající alternativou kávy, obsahuje přibližně 70 mg kofeinu v jednom šálku (přibližně polovina množství kofeinu v kávě), a protože obsahuje L-Theanin, nabízí čistší a plynulejší zdroj energie. Můžete ji tedy pít jako ranní nebo odpolední povzbuzující nápoj bez nervozity a pádů.
Hojicha má ještě nižší obsah kofeinu (pouze 7,7 mg), a to hlavně proto, že pražení mění chemické složení čaje. navíc se vyrábí z vyzrálejších čajových lístků (s nižším obsahem kofeinu) sklízených v pozdějším období. Hojicha je ideální náhradou kávy pro ty, kteří hledají teplý zemitý nápoj s velmi minimálním obsahem kofeinu. Můžete si ji vychutnat kdykoli během dne – dokonce i večer, protože vás v noci nebude budit.

ZPŮSOBY UŽITÍ

Matcha je mimořádně všestranná a hodí se k přípravě různých druhů latté, koktejlů, pečiva i k vaření. Ve větším množství se nejlépe konzumuje před pozdním odpolednem kvůli mírnému obsahu kofeinu. Naproti tomu Hojichu s velmi minimálním obsahem kofeinu si můžete vychutnávat až do pozdních večerních hodin, aniž byste se museli obávat, že budete dlouho do noci vzhůru. Hojicha se nejčastěji pije jako tradiční čaj nebo latté, ale lze ji také použít jako přísadu při pečení a vaření, podobně jako kávu, ale možnosti jsou poměrně omezenější než u matchy.