zelenycajmatcha.cz | vše o čaji mača | Jak skladovat čaj matcha

Jak skladovat práškový čaj matcha

objevte ideální způsoby jak uskladnit čaj

Pro správný požitek z čajového obřadu si nevystačíte pouze se znalostí toho nejvhodnějšího způsobu přípravy a doporučeného čajového nádobí. Nejdůležitější je totiž přirozeně mít k dispozici zejména samotnou matchu, a to v co nejlepším stavu. Tato skutečnost se, bohužel, může někdy jevit jako zásadní problém, protože ani tu nejlepší třídu čaje nesmíte zapomenout pár týdnů na sluníčku, či naopak ve tmavém, ovšem zároveň vlhkém sklepě. Koupí tohoto čaje totiž vůbec nic nekončí, ba právě naopak začíná. Z toho důvodu se zabývejte jak výběrem vašeho čaje, tak samozřejmě i způsobem jeho skladování.

Práškový čaj matcha

Ve spoustě domácností se na poličkách nad kamny nachází různé plechovky plné starého čaje, který si naši předci sehnali snad ještě za císaře pána. V jiných případech můžeme v rohu spíže pro změnu objevit otevřený papírový sáček plný černého čaje, jehož původ nám není znám. Veškeré tyto klasické zkušenosti v nás poté mnohdy probouzí pocit, že čaj přežije skutečně všechno, a tudíž vydrží celou věčnost. Jistě, z podobných surovin si šálek čaje připravíte, a nejspíše to s vámi nic neudělá, ovšem s delikátním čajovým prožitkem, který dokáže kouzlo samurajského čajového obřadu přenést i do vašeho pokoje, raději nepočítejte.

Třebaže se čaj skládá ze sušených lístků, je velice mylné jej považovat za naprosto suchý výrobek, který přežije i špatné zacházení. Realita je taková, že asi tři procenta jeho objemu tvoří voda. Proto i čaj požaduje speciální skladování s několika důležitými pravidly. Nelekejte se, naštěstí jich zase není tolik, a především se ani nejedná o nějaké složitosti.

Mezi hlavní klady matchy patří nejen její blahodárné vlivy na naše zdraví, ale v neposlední řadě též i chuť a pochopitelně i aroma. Všechny tyto vlastnosti pojí fakt, že nevhodným skladováním lehce přijdete o většinu látek, jež vám matcha při správném skladování nabízí. Proto je velice důležité si zapamatovat největší nepřátele tohoto lahodného nápoje, a jak ho před nimi můžeme ochránit. Hovoříme o vlhkosti, slunci, teplu, vzduchu a obecně veškerých vůních.

Všechny tyto věci oslabují chuťové vlastnosti vašeho důkladně vybraného čaje. Ovšem mimo jiné také dokáží snížit zdravotní účinky jeho konzumace. Proto se musí striktně dodržovat několik jednoduchých pravidel.

Matcha se za všech okolností skladuje v uzavřené nádobě či v původním obalu, a to hned z několika důvodů. Za prvé se tím zabrání přístupu vzduchu, který při delším styku s čajem způsobí jeho oxidaci, jež značí největší příčinu ztráty jeho původní síly, vůně, chuti i zbarvení. Balení zabraňující oxidaci ovšem zároveň chrání i to, aby čaj do sebe absorboval silnější pachy z okolí. Právě k tomuto kroku totiž dochází velmi jednoduše, a přirozeně to negativně ovlivňuje výslednou vůni samotného nálevu.

Z tohoto důvodu se též doporučuje skladovat matchu co největší vzdálenost od sporáku.

Podobně se chová i sluneční záření. Jestliže necháte svůj čaj sice dobře uzavřený, avšak v průhledném obalu, ovlivní to za nějaký čas jeho vlastnosti. Jeden nebo dva dny sice nejspíš žádnou pohromu nezpůsobí, ale také dva týdny již naopak mohou nadělat pěknou paseku.

Nejideálnější tedy bude, když zvolíte takové místo, kde je sucho, a zároveň i tma. Velmi dobře učiníte, když čaj vložíte do mrazáku. Tady si stoprocentně zachová všechny svoje důležité vlastnosti. Ale pozor! Poslední zásada zní takto, jednou rozmrazený čaj již raději podruhé nezmrazujte.